Parusso

Parusso_Barola_Italiaanse_wijnen_Anfors

Eigenlijk zijn Italianen een behoorlijk koppig volk. We zien dat vooral terug in het onvermoeibaar vasthouden aan tradities, waar wij dan weer de vruchten van plukken in de vorm van een mooi gerijpte Parmezaanse kaas of handgemaakte ravioli. Maar wat als je als Italiaan consequent breekt met tradities, gewoon omdat je vindt dat het beter kan? Dan ben je pas echt koppig. ‘Testone’, noemen ze dat. Een woord dat past bij broer en zus Parusso, die in het Barolo gebied hun eigen pad bewandelen. Daarmee was er vanaf de eerste ontmoeting meteen een klik met Anfors. Een klik op het gebied van eigenzinnigheid en kwaliteit. 

 

Wijn met een eigen karakter

Barolo wordt gemaakt in een gebied waar traditie heilig is, en waar Parusso wordt gezien als een modern wijnhuis. Een buitenbeentje. Marco Parusso werd eind jaren negentig beschouwd als rebels toen hij begon te werken met rotorfermentors die de wijnmost continu in beweging houden, en vervolgens vrijwel uitsluitend werkte met barrique in plaats van botte. 'No Barrique, No Berlusconi’, is de slogan van de traditionele wijnmakers die hier niks mee te maken willen hebben. Marco ligt er niet wakker van. Ongevoelig voor conventies, kritiek of trends bekijkt hij zijn oogst met de ogen van een wijnprofessor die het beste uit zijn druiven wil en kan halen. Parusso heeft een eigen visie op het temmen van nebbiolo en besteedt al zijn energie aan de druiven, de wijnstokken, de fermentatieprocedure en het eindresultaat. 

 

Parusso: jong volwassen

Parusso heeft zichzelf de term 'Produttori Vini Fini’ gegeven: producent van verfijnde wijnen. De nebbiolo is met zijn hoge zuren en heftige tannine een lastige druif om mee te werken. De traditionele visie op Barolo is: "Laat 'm maar rustig een paar decennia uitpuberen, dan wordt ie vanzelf wel volwassen”. Parusso ziet dit anders en is van mening dat de wijn al op jonge leeftijd een bepaalde elegantie en potentie moet laten zien. Geen losse opvoeding, maar discipline, schone wijnkelders en een strenge, rechtvaardige vader die de touwtjes strak in handen heeft. 

 

Jonnie_Boer_De_Librije_Parusso_Anfors

Barolo per glas

In 2006 namen we de staf van De Librije mee naar Piemonte, waar de kelders van Parusso ook bevriend raakten met de top van gastronomisch Nederland. “Deze reis was echt een openbaring”, aldus Thérèse Boer, gastvrouw en sommelier van De Librije. Het loepzuivere karakter van deze wijnen heeft veel indruk gemaakt op de toprestaurants van Nederland: niet alleen De Librije en Librije's Zusje, maar ook restaurant Bussia en Roberto’s Restaurant in Hilton Amsterdam schenken de Barolo van Parusso, ook per glas. Om een Barolo al zo jong op topniveau te laten meespelen moet je als producent een ware grootmeester zijn, en dat is Marco zeker.

 

Wijn-spijsadvies

Nathalie Girard, de sommelier van restaurant Bussia in Amsterdam, vindt dat de Barolo vanaf de herfst haar mooiste kant laat zien. "Aroma’s van bladeren, rozen, een beetje laurier. De wijn doet je ook een beetje denken aan de herfst”, legt ze uit. Zij adviseert Parusso's Barolo dan ook te serveren bij een herfstgerecht, zoals zelfgemaakte ravioli met hert en cantharellensaus. Dat klinkt als een heerlijke combinatie. Maar als je net zo eigenwijs bent als Parusso, dan hoef je daar natuurlijk helemaal niet naar te luisteren. 

 

Nog meer weten over Parusso?