The wishlist name can't be left blank

#5: Wijn van grote hoogte

#5: Wijn van grote hoogte

Stel je voor, het is 2050 en je gaat een weekendje naar Texel om de lokale eilandwijn te proeven. Tijdens de bootovertocht zie je hordes huilende Spanjaarden op wijnreis in Nederland, met een rugtas vol tapas en paella, want het smaakt toch beter uit eigen land. De wijn niet meer, daar heeft klimaatverandering het iets te warm voor gemaakt...

 

Cara Nord 1Vamos a Texel

Ok, dat gaat misschien wat ver. Helaas is het wel waar dat klimaatverandering hier en daar de Spanjaarden wat zenuwachtig maakt. De druiven werden tien jaar geleden voornamelijk in september geoogst, maar tegenwoordig is dit steeds vaker een maand eerder het geval. In bepaalde gebieden zorgt het warme weer voor rijpere, zoetere druiven en wijnen met een hoger alcoholpercentage. Dit hoeft niet altijd slecht te zijn (sommige wijnmakers zijn er zelfs heel blij mee), maar deze ontwikkeling kan ten koste gaan van het authentieke karakter van de wijn, de balans van de zuren, de finesse van tannine en de kleur. Wetenschappers hebben geschat dat in 2050 grote delen van Spanje en Italië minder geschikt zijn voor de wijnbouw. Texel was altijd al minder geschikt voor de wijnbouw, dus daar hebben ze niet zoveel te verliezen. Vamos?

 

 

 

Cara Nord cara nord fles 2

Als Spanjaard kan je deze ontwikkeling ook creatief aanpakken. De koele hoogtes die eerder te koud waren voor wijnbouw zijn nu juist heel geschikt voor mooie, frisse wijnen. De drie heren van Cara Nord, Tomas Cusine, Xavier Cepero en Eric Solomon, besloten daarom om de bergen in te gaan. Een korte introductie: Tomas Cusine is een kundig wijnmeester, beroemd geworden met zijn wijnen uit Costes del Segre. Xavier is al twintig jaar zijn Algemeen Manager en Eric Solomon is een serieuze wijnimporteur uit Amerika. Deze drie goede vrienden en zakenpartners hebben Cara Nord opgezet, een ambitieus wijnhuis in Conca de Barbarà. De wijngaard bevindt zich op 700 meter hoogte aan de noordelijke kant van het gebergte Muntanyes de Prades, een geologisch actief gebied waar de Romeinen ooit goud en zilver uit de grond haalden. De wijnen worden gemaakt in een nabijgelegen klooster, gebouwd in 1150 en tevens het grootste bewoonde klooster in Europa, beschermd door Unesco als werelderfgoed. Een locatie op niveau dus. 

 

De spanning van de hoogte 

De rode wijn van Cara Nord bevat 52% garnacha, 34% syrah en 14% garrut. Garrut is de lokale naam voor de druif, in de rest van Spanje ook wel monastrell genoemd. Deze druif is in Frankrijk weer bekend onder de naam mourvèdre. Eigenlijk dus de klassieke ‘GSM-blend’ cara nord klooster(grenache, syrah, mourvèdre) waar het zuiden van de Rhône vallei in Frankrijk groot mee is geworden, en waar Australië tegenwoordig ook veel van produceert. De GSM-combinatie is dan ook vooral bekend uit deze warme gebieden, een groot contrast met de koele hoogtes van Cara Nord. Dit maakt deze wijn weer net iets anders dan je van deze combinatie gewend bent. “De wijnen hebben een tintelende frisheid, je proeft de geologische activiteit en de spanning van de hoogte”, legt Xavier uit als we zijn minerale wijnen proeven. De rode wijn van Cara Nord (2013) kreeg 91 punten van Robert Parker, en de witte wijn (2013) kreeg 92 punten van José Peñin. Een indrukwekkende score voor dit relatief jonge wijnhuis. “En valt het je op dat niet alleen de witte, maar ook de rode wijn koud aanvoelt in de mond?” Xavier kijkt ons aan met de trotse glimlach van een Spanjaard die aan de hitte is ontsnapt. Naar Texel? Nog lang niet.

 

 

 

Wijnspijs advies van Kasper Scholten

wijnspijs de hoefslagKasper Scholten is sommelier bij Restaurant De Hoefslag* in Bosch en Duin. “Toen Hans mij de rode wijn van Cara Nord liet proeven vond ik dit gelijk goed passen bij De Hoefslag en mijzelf”, legt hij uit. “Het is een klassieke ‘GSM-wijn’, maar dan wel met een duidelijk eigen karakter. Een karakter ontstaan door gedurfde, maar onderbouwde keuzes op wijngebied. Cara Nord maakt gebruik van de hoogte om de syrah een bijna Noord-Rhône- achtige kruidigheid te geven. Deze pure kruidigheid geeft, samen met de kracht van de garnacha en de heerlijke, bijna animale tonen van de garrut, de ideale balans voor een mooi stuk zacht vlees met lekkere kruidige en aardse garnituren. In samenwerking met de keuken van De Hoefslag hebben wij een gerecht gevonden dat hier perfect bij past: damkalf met crème van knolserderij, kweepeer, rodekool, amandel dauphine, pistache en een saus van Chartreuse.”

 

Nieuwsgierig? Bekijk hier onze wijnen van Cara Nord.
 
 
Vorige #6: De synergie van Colterenzio
Volgende #4: La Sibilla, La Famiglia
Let op: Geen levering op 21-04 en 05-05

Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief of volg ons via onze socials om altijd op de hoogte te zijn van onze nieuwste aanwinsten, belangrijke mededelingen en andere leuke nieuwtjes...